Nu har det gått hela 2 år sedan valet 2014, och därmed är vi nu halvvägs genom den nuvarande mandatperioden. Följaktligen har tidningen Mitt i Södra roslagen sammanställt en halvtidsutvärdering beträffande det politiska läget mellan de 2 grannkommunerna. Nedan kan du läsa om hur lokalpolitikerna ger sin syn på vad som har utvecklats i staden, som exempelvis:

Kritik mot bristande insyn från oppositionen

Kritiserad linfärja i Vaxholm blev en besökssucce

Vilka partier skolkar mest från kommunalfullmäktiges sammanträden?

I Vaxholm tappade det styrande Moderaterna hela 10 procentenheter vid valet 2014
– trots utspel om en linfärja till Kastellet. Det irriterade kommunalrådet Lars Lindgren (M) så mycket att han körde ut Mitt i:s reporter från partiets valvaka. Men Alliansen behöll sin majoritet. Än bättre blev det när Lindgren lyckade tjusa Miljöpartiet att stötta Alliansen, mot löfte om 100 nya hyresrätter. Linfärjan, som nu kört en säsong, har kritiserats hårt men blivit en succé bland besökare. Värre då med den lokala demokratin, enligt många. Exploateringar som Campusbygget har genomförts trots kritik och rivningen av Norrbergsskolan ser ut att bli av. En namninsamling för att få en folkomröstning om Norrbergsskolan kvästes då kommunen valde att bedöma formalia så strängt man kunde, så att 40 procent av namnen underkändes. En het fråga har också varit hur stadens kajer ska utvecklas i framtiden. I december 2015 förklarade Lindgren oväntat att han tänkte avgå nu i höst, men i våras hade han lika oväntat ändrat sig och har blivit kvar.